Read the articles on The Network Pages →

Er zijn verschillende parameters die bepalen of een video viraal gaat of niet. De inhoud speelt uiteraard een rol, maar wie de video uploadt, is ook belangrijk. Wat hebben netwerken te maken met een video die viraal gaat?

In een vorig artikel presenteerden we de wiskunde achter dit fenomeen, in dit artikel laten we enkele visualisaties zien van een video die viraal gaat op sociale media!

Viraal netwerk

Twitter visualiseerde in 2013 hoe drie video's viraal gingen op het Twitter-netwerk. Een blauwe stip in het netwerk is een gebruiker die de video tweet, en een gele stip is een gebruiker die de video retweet. Hoe groter de stip is, hoe meer volgers de gebruiker heeft. De visualisaties beginnen met één blauwe stip: het originele Twitter-bericht. Vervolgens begint het netwerk van gebruikers die de video tweeten te groeien, totdat deze viraal gaat!

Eén van de video's die Twitter bestudeerde was een muziekvideo gemaakt door astronaut Chris Hadfield in het International Space Station. Je ziet meteen dat het niet zo raar is dat deze video viraal ging: het is de eerste muziekvideo die in de ruimte is opgenomen! De video verspreidde zich binnen een paar uur over het hele internet. Verder zien we dat Chris Hadfield zelf degene is die zijn tweet onder een groot aantal mensen verspreidt.

Hubs

Mensen als Chris Hadfield worden hubs genoemd: mensen met veel volgers die een centrale rol spelen in de verspreiding van nieuws in een netwerk. Deze mensen kunnen zelf een bericht viraal laten gaan. Een interessant feit over hubs is dat ze ook minder interessante video’s heel snel kunnen verspreiden. Deze korte video over Ryan Gosling die zijn cornflakes niet wil eten, is daar een voorbeeld van. In het begin verspreidt de video zich heel langzaam. Maar uiteindelijk pikken een paar hubs het op en dan gaat het viraal!

Viraal via groepen vrienden

Je video's kunnen gelukkig nog steeds viraal gaan, zelfs als je geen hubs in je sociale netwerk hebt! De volgende video van een marketingcampagne van Dove is zo'n voorbeeld. In de onderstaande visualisatie kun je zien dat deze video veel langzamer viraal gaat dan de andere twee video's hierboven. Ook zien we slechts enkele hubs in het netwerk. Deze video verspreidt zich langzaam van de ene groep vrienden naar de andere totdat hij viraal gaat.

Daarom zien we dat er verschillende redenen zijn waarom een ​​video viraal kan gaan. De inhoud is niet altijd de belangrijkste reden, soms kunnen de structurele eigenschappen van het netwerk, bijvoorbeeld het bestaan ​​van hubs of groepen, er ook voor zorgen dat een video viraal gaat!

Dit korte artikel is gebaseerd op dit artikel uit mijn blog op NEMO Kennislink!