Read the articles on The Network Pages →

Op de website van de Technische Universiteit Twente vind je een hoop onderwerpen voor een profielwerkstuk die te maken hebben met netwerken. Hieronder een lijst van de onderwerpen die wij daar hebben gevonden. Bij sommige onderwerpen zul je niet direct verwachten dat er een netwerk achter schuilt en dat maakt het juist extra interessant!

  • Erlang verlies model voor capaciteit van GSM: hoeveel mensen kunnen eigenlijk tegelijkertijd bellen? Wat is de kans dat, als ik wil bellen, ik helemaal geen verbinding kan krijgen (denk aan oudjaarsavond). Dit soort vragen kan je beantwoorden met een model van Erlang.
  • Google: in een van de grootste en ingewikkeldste netwerken die we kennen - het internet - is Google een belangrijke speler. Een veelal bestudeerde vraag is: hoe werkt de zoekmachine van Google? Bekijk deze pagina van de UTwente voor nog meer mogelijke onderzoeksvragen.
  • Grafen in de praktijk: heel leuk die abstacte wiskunde, maar wat kunnen we er nou eigenlijk mee? Frequentie-toekenning in een mobiel netwerk van draadloze verbindingen is een voorbeeld van een praktisch probleem wat we met hele mooi wiskunde kunnen bekijken.
  • Hersenkrakers oplossen met de computer: veel problemen die de computer moet oplossen zijn uiteindelijk gebaseerd op een netwerk (graaf of Graph in het Engels). Met dit onderwerp kan je waanzinnig veel verschillende kanten op en je kan het zo moeilijk maken als je zelf wilt.
  • Kruispunten Simuleren: een mooi voorbeeld van een (klein) netwerk dat je elke dag tegen komt. De focus van deze link licht op de algoritmes die de stoplichten aansturen.
  • Mobiele Netwerken: er zit behoorlijk wat techniek achter het gebruik van mobiele data. Iedereen heeft het bijvoorbeeld over WiFi of 4G, maar weinige mensen weten hoe het werk. Neem een kijkje in de keuken van de technologie achter mobiele netwerken.
  • Virals: soms verspreiden tweets, filmpjes of andere media zich razendsnel, net als een virus (viral). Een mooi onderwerp waar je vele kanten mee op kan. Zie jij hier een netwerk in terug?